NLEN

Better Places

De komende tijd zetten we onze werkgevers extra in het zonnetje. We gebruiken hiervoor de People Planet Profit indeling.

Waarom? We vinden het niet okay om snelle winst te maken ten koste van mensen en het milieu. Daarom helpen we organisaties People, Planet en Profit Proof te worden, óf helpen we organisaties hun boodschap naar buiten te brengen en het juiste talent aan te trekken!

Het volgende bedrijf dat ik heb geinterviewd is Better Places in Leiden.. Het kantoor wordt gedeeld met Riksja, maar ze opereren onafhankelijk. Better Places zelf is de Nederlandse tak, op de Duitse markt opereren zij onder de naam Fairaway en op de Engelstalige website onder de naam Better Places Travel.

People

Voor dit interview sprak ik met Dianthe, verantwoordelijk voor de Marketing en online zichtbaarheid. Het kantoor van Better Places bestaat uit zo’n 10 medewerkers en meestal zo’n drie stagiaires, verdeeld over de verschillende bedrijfsonderdelen. Voor sommige ondersteunende bedrijfsonderdelen zoals Finance wordt er gebruik gemaakt van afdelingen van Riksja.

Better Places is opgericht door drie oprichters. een van hen, Saskia, is het meest actief aan het werk en je haar kunt zien als de CEO.

De cultuur die op kantoor hangt is fris, open en gezellig, maar er wordt ook hard gewerkt. je krijgt de vrijheid sommige dagen thuis te werken. Op kantoor neemt iedereen wel een globale rol op zich – zo zijn mensen naast Operations verantwoordelijk voor Finance, CRM, of bijvoorbeeld duurzaamheid. Een andere medewerker houdt zich bezig met de bedrijfscultuur. Zo organiseert ze etentjes, zorgt voor cadeautjes als iemand jarig is, of organiseert een extern uitje zoals bijvoorbeeld een boottochtje in Amsterdam. Better Places vindt het belangrijk deze bedrijfscultuur goed te versterken en te zorgen dat iedereen elkaar goed kent. De week wordt iedere vrijdag afgesloten met een vrijdagmiddag borrel, afgewisseld door eens in de zoveel tijd een grotere borrel samen met Riksja.

Naast de medewerkers in Nederland bestaat het Better Places netwerk ook uit agenten, oftewel de lokale reisspecialisten, die door middel van de website met Nederlandstalige toeristen in aanraking komen. Better Places hanteert strenge eisen in de selectie van de reisexperts. Naast ervaring, kwaliteit, kennis en service is een belangrijk criterium dat de reisexperts op een duurzame manier werken. Dit biedt de beste garantie dat mensen een onvergetelijke vakantie hebben. Iedere bestemming heeft een agent. Het zijn echte locals, of Nederlandstaligen die er al jaren wonen en lokaal hun eigen bedrijf zijn gestart. Better Places zet zich in om een society onder deze agenten te creëren – zo komen een aantal agenten een keer per jaar naar Nederland om trainingen te volgen en tips te ontvangen, wordt er een maandelijkse nieuwsbrief uitgestuurd en is er veel contact via Skype. In deze contactmomenten worden actuele onderwerpen uitgelicht een aangehaald, bijvoorbeeld over de AVG wetgeving en pakketdiensten, maar ook hoe ze de conversie kunnen verhogen. Daarnaast wordt er altijd wel gepraat over (nieuwe) duurzame initiatieven en de verhalen van enthousiaste reizigers.

Naast het kantoor en de reisspecialisten is de lokale bevolking een heel belangrijk onderdeel van Better Places. Want ze willen dat toerisme iets betekent: voor de reiziger én voor lokale mensen. Voor de reiziger omdat de reis een onvergetelijke ervaring is, en voor de mensen ter plaatse omdat toerisme hen inkomen oplevert. Better Places wil bovendien de negatieve effecten van toerisme beperken. Zorgen dat de omgeving van de lokale inwoners een prettige plek blijft. Dat is verantwoord reizen. Dit doen ze bijvoorbeeld door het organiseren van trips waarin elementen zoals homestays en workshops zijn opgenomen - manieren om de lokale cultuur en bevolking te laten zien en betrekken.

Planet

Better Places zet zich in zo duurzaam mogelijk te opereren en advies te geven. Zo compenseren ze de CO2 uitstoot van hun klanten zónder dit aan de klant door te berekenen, maar wordt dit gedaan met gebruik van hun eigen winst! Inclusief vliegreis, ook al boeken de klanten de vliegreis zelf. Naast deze CO2-compensatie zetten ze geld opzij bij elke boeking als zelf opgelegde belasting. Dit potje zetten ze vervolgens in voor verduurzaming van de toerisme branche - op het moment dat ze iets tegenkomen waar ze in willen investeren, doen ze dat.

Better Places heeft een grote ambitie om in 2020 reizigers plastic vrij op reis te laten gaan. Ze hebben hier al wat maatregelen voor genomen, zo geven ze een Dopper mee aan iedere reiziger en zorgen ze op bestemming dat er zo veel mogelijk waterfilters beschikbaar zijn. Iedereen die daar gebruik van wil maken, is welkom.

Better Places is Travelife gecertificeerd en zet zich in om de gehele branche duurzamer te maken en hier voorloper in te zijn. Het leuke is dat dit ook aardig lukt! Via Riksja en vervolgens de ANVR (de vereniging voor ondernemers in reizen) zorgen ze voor verandering.

Profit

Better Places is een Social Enterprise, een reisorganisatie met een maatschappelijke en duurzame missie. Ze zijn niet begonnen om veel geld te verdienen, maar maatschappelijke winst voor iedereen, daar gaat het hen om. Ze geloven in een wereld waar er plaats is voor inspirerende producten en bedrijven, opgebouwd door trotse lokale ondernemers.

Better Places en haar lokale reisagenten verdienen een marge op de geboekte reizen. Minimaal 10% van de winst gaat naar lokale projecten om de maatschappelijke winst te kunnen garanderen. 

Iedere reis is anders en 100% op maat. De reizen zijn niet goedkoop, maar ook niet extreem duur doordat veel tussenschakels uit het proces zijn verwijderd en lokale agenten direct in contact komen met de klant. Voor terugkomende klanten geeft Better Places geen kortingen, maar biedt deze terugkomende klanten liever gratis excursies aan zodat de lokale bevolking hier ook profijt van heeft.

 

Bijdrage gemaakt door Laetitia Nossek.

Meer weten over Greenjobs ? Neem dan contact op met ons info@greenjobs.nlof 020-765 1323.

Over Greenjobs
Over ons
Contact opnemen
Krijg tips
Greenjobs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close