NLEN
Vacatures Zoeken

campaigner bossen en klimaatrechtvaardigheid

Functie omschrijving

Wij zoeken een campaigner. Iemand die met onze zusterorganisaties uit het Friends of the Earth-netwerk wil werken aan het het beschermen van bossen en een eerlijke omschakeling naar een klimaatvriendelijke samenleving. Gaat jouw hart hier sneller van kloppen?

Dan is deze functie wat voor jou!


Vacature: campaigner bossen en klimaatrechtvaardigheid (0,8 fte / 30 uur per week)

Milieudefensie werkt aan één van de grootste problemen van nu: klimaatverandering. Ons doel is om groene alternatieven bereikbaar te maken voor iedereen, in Nederland en in het mondiale zuiden. Daarvoor werken we samen met internationale partnerorganisaties en bewonersgroepen aan de eerlijke omschakeling naar een klimaatvriendelijke samenleving. Dit doen we onder meer binnen het strategisch partnerschapsprogramma Green Livelihoods Alliance (GLA).

Samen met IUCN NL, Tropenbos International en NGO's in Afrika, Azië en Latijns Amerika zetten wij ons in voor het behoud van beboste landschappen. Die zijn belangrijk voor het levensonderhoud van de bewoners en spelen tegelijkertijd een essentiële rol voor het klimaat. Milieudefensie voert campagnes om de schadelijke praktijken van bedrijven, de financiële sector en overheden aan banden te leggen. Dat doen we samen met zusterorganisaties uit ons netwerk Friends of the Earth International (FoEI) en met Friends of the Earth Europe (FoEE).


Wat ga je doen?

 • Je vertaalt de kernboodschap van Milieudefensie over klimaatrechtvaardigheid inhoudelijk en strategisch naar het thema bossen;

 • Je vertaalt deze strategie en het GLA-programma in campagnes en je coördineert en voert activiteiten uit zoals lobby, onderzoek, publieke acties, media-werk en netwerken;

 • Je vergroot het netwerk van groepen en organisaties die zich inzetten in projecten voor klimaatrechtvaardigheid en bossen en werkt samen met de organizers van Milieudefensie om mensen te mobiliseren;

 • Als lobbyist breng je de politieke doelen onder de aandacht bij politici of andere stakeholders;

 • Als woordvoerder draag je onze boodschap actief uit naar verschillende doelgroepen;

 • Binnen projecten ben je verantwoordelijk voor het bewaken van de strategie en het maken van juiste tactische keuzes;

 • Je draagt bij aan de uitvoering van het GLA-programma en levert campagnematige input voor de vervolgsubsidie-aanvraag;

 • Je bent landencoördinator van een van de focuslanden waarin het GLA-programma actief is.

Met wie werk je samen?

Je maakt deel uit van het team Inhoud & Lobby en legt verantwoording af aan het hoofd van die afdeling. Je werkt nauw samen met de medewerkers van het GLA-programma en de andere campaigners en inhoudelijk medewerkers van deze afdeling en zusterorganisaties van Friends of the Earth. En vanzelfsprekend werk je goed samen met je collega’s van de afdelingen Bewegingsopbouw en Communicatie & Fondsenwerving.

Milieudefensie streeft naar een diverse, inclusieve organisatie. Voor de balans binnen ons team nodigen wij vrouwelijke kandidaten uit om te solliciteren.


Hoe ziet je dag eruit?

Je opent je e-mail en het eerste dat je leest, is een media-overzicht waarin de persvoorlichters alvast de belangrijkste berichten voor je op een rij hebben gezet. Al het belangrijke (internationale) nieuws van vandaag en gister over landbouw en voedselproductie; over de achteruitgang van biodiversiteit, gebrekkige water- en bodemkwaliteit, agro-commodities, ontbossing, de financiële sector, landroof en andere mensenrechtenschendingen. Alles dat je aan het hart gaat en dat je graag wilt veranderen.

Je weet dat er die middag een overleg is in de Kamer over de plannen van de minister om de investeringen van financiële instellingen in palmolieplantages aan banden te leggen. Mooie plannen, maar in de praktijk blijven een aantal gevoelige onderwerpen onbesproken. Daar had je al uitgebreid op gelobbied en daarom moet je er misschien wel op reageren.

Maar eerst ben je bij de dagstart van het team waarmee je de campagne voorbereid die over 3 weken van start gaat. Je team bestaat onder andere uit een inhoudelijk medewerker, een organizer, een communicatiemedewerker en een persvoorlichter. Het zijn stuk voor stuk mensen met een drive om klimaatverandering en het verdwijnen van bossen tegen te gaan.

Terwijl zij aan het werk gaan, bereid jij een gesprek voor met twee medewerkers van een Kamerfractie. Die middag heb je een afspraak met enkele organisaties die meedoen met de campagne. Tussendoor bel je een collega van onze zusterorganisatie uit Indonesië. Er is nieuws over nieuwe schandalen van mensenrechten schendingen in Indonesië, gefinancierd door een Nederlandse bank. Je denkt samen na over je directe reactie richting media en de banken en wat dit nieuws betekent voor jullie gezamenlijke langere termijn campagne strategie. Ook moet je nog wat informatie aanleveren voor de rapportages van het subsidieprogramma.

Functie eisen

Jij bent de geschikte kandidaat als je:

 • Beschikt over werk- en denkvermogen op WO-niveau;

 • Vlug van begrip bent, gewend bent strategisch te denken en besluitvaardig kunt handelen;

 • Enthousiast aan de slag kunt met het thema klimaatrechtvaardigheid en bossen in een internationale context;

 • Ervaring hebt in het samenwerken met zuidelijke groepen;

 • Ervaring hebt in lobby en campagne voeren;

 • Een visie hebt op het samenwerken met de klimaatrechtvaardigheidsbeweging en lokale groepen en met de leden, donateurs en vrijwilligers van Milieudefensie;

 • Gevoel hebt voor woordvoering en omgang met media, zowel schriftelijk als mondeling en met sociale media;

 • Graag netwerkt en uitkijkt naar uitbreiding van dat netwerk binnen de bossensector en de Haagse en lokale politiek;

 • Kunt motiveren, inspireren, verbinden en leiderschap tonen.

Arbeidsvoorwaarden

Wat bieden we jou:

 • Periode in overleg; een arbeidsovereenkomst voor minimaal een half jaar met een mogelijkheid van verlenging. Het betreft ziektevervanging.

 • De mogelijkheid om je werkdag (van 7,5 uur) flexibel in te delen voor een goede balans tussen werk en privé;

 • Het salaris is, afhankelijk van je kennis en ervaring, tussen de € 3.486,- en € 4.903,- bij een fulltime dienstverband (37,5 uur per week);

 • Een uitdagende baan in een inspirerende en betrokken organisatie, waarin je een belangrijke bijdrage levert aan een eerlijke en duurzame toekomst;

 • Een inspirerend internationaal netwerk;

 • Een informele en idealistische werkomgeving;

 • Een werkplek in hartje Amsterdam;

 • 4 dagen per week een heerlijke vegetarische lunch tegen een kleine vergoeding.

Interesse in deze functie?

Meer weten?

Neem contact op met Ton Sledsens, Senior inhoudelijk medewerker bij de afdeling Inhoud&Lobby via telefoonnummer: 020 550 73 00.

Geïnteresseerd? We ontvangen je CV en motivatiebrief in pdf-formaat graag uiterlijk 15 september a.s. onder vermelding van vacature ‘campaigner klimaatrechtvaardigheid en bossen’.

De eerste gespreksronde is op 19 september, de tweede ronde op 23 september.


Voor deze vacature wordt tegelijkertijd intern en extern geworven.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Locatie

Amsterdam

Opdrachtgever

Milieudefensie

Publicatiedatum

27.08.2019

Meer details
Match criteria
Dienstverband
 • Part-time
Duurzaamheidscategorie
 • Klimaat - Milieu
Over Greenjobs
Over ons
Contact opnemen
Krijg tips
Greenjobs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close