NLEN

Groenpand

Nieuw item

De komende weken zetten we onze werkgevers extra in het zonnetje. We gebruiken hiervoor de People Planet Profit indeling. Waarom? We vinden het niet okay om snelle winst te maken ten koste van mensen en het milieu. Daarom helpen we organisaties People, Planet en Profit Proof te worden, óf helpen we organisaties hun boodschap naar buiten te brengen en het juiste talent aan te trekken!

Deze bijdrage is gemaakt door Laetitia Nossek.

Planet

Het volgende bloginterview vond plaats bij Groenpand - www.groenpand.nl - met een van de drie oprichters, Joren Harmanny.

We zaten in de ‘transitiebieb’, een plaats binnen Groenpand waar de medewerkers heen kunnen om even een boek te lezen. Ze hebben hierbij de keuze uit een breed scala aan interessante literatuur, maar ook kunnen ze kiezen uit hele praktische installatiehandleiding boeken.

Joren is verantwoordelijk voor de operatie, de uitvoering van alle werkzaamheden. Hij is een pragmatische idealist en zou zelf maar al te graag in een Groenpand willen wonen. Joren is in 2007 afgestudeerd in Milieuwetenschappen - in een tijd waar weinig mensen in Nederland bezig waren met milieuvraagstukken. Dit leidde tot het oprichten van een studentenklusbedrijf waarbij Joren ervaring opdeed in ondernemerschap. Naast dit bedrijf bleef de wens bij Joren en zijn twee oud-studiegenoten om een concrete bijdrage te leveren aan de duurzame energie revolutie in Nederland. Uiteindelijk leidde dit tot het oprichten van een sociale enterprise met de naam Groenpand in 2013.

Groenpand bestaat uit een gepassioneerd team van mensen, waaronder een paar echte idealisten. Een duurzame mindset is dan ook sterk verankerd in de bedrijfscultuur. Het team van Groenpand is divers; aan de ene kant werkt er fulltime een filosoof in het bedrijf die hier zijn hart kan ophalen, maar aan de andere kant zijn er ook hele praktische functies binnen het bedrijf te vinden, zoals zonnepanelen installateurs.

Het bedrijf bestaat uit een aantal functieprofielen;

Verkopers Werkvoorbereiding (planning, inkoop, logistiek) Uitvoerende ploeg Backoffice

Verder wordt er aandacht gegeven aan de ontwikkeling van de werknemers. Zo vindt er vier keer per jaar een functioneringsgesprek plaats, voornamelijk uitgevoerd door Joren. Hier worden ook de mogelijkheden voor opleidingen en cursussen besproken. Joren gelooft sterk in het continu blijven doorontwikkelen van mensen en moedigt alle medewerkers dan ook aan zich zowel persoonlijk als professioneel te ontwikkelen. Naast deze persoonlijke aandacht en doelen, worden er iedere maand trainingen gegeven voor het hele team. Deze trainingen zijn ontzettend divers; zo kan het gaan over wat klimaatverandering nu eigenlijk is en wat voor consequenties het heeft, maar ook heel praktisch over hoe je een groendak moet installeren. Na deze trainingen gaat het team met gezellig elkaar eten bij concepten als Instock of the Colour Kitchen.

Groenpand zet in op zelfstandig werken en betrokkenheid. Deze betrokkenheid wordt ook beloond - zo verdeelt Groenpand een kwart van de winst ieder jaar onder het personeel. Naast deze winstdeling en trainingen biedt Groenpand ook lunch aan die, zeker met dit mooie weer, buiten wordt gegeten.

Groenpand gelooft heel erg in de combinatie tussen theorie en praktijk. Zo gaan de mensen van kantoor eens in de zoveel tijd het dak op en worden de praktische jongens de theorie in getrokken. Joren zelf draait ook gewoon mee op de buitendiensten!

Wil je werken bij Groenpand? Dan kom je waarschijnlijk Joren of Michael tegen. Waar Michael verantwoordelijk is voor recruitment voor de uitvoerende ploeg, is Joren verantwoordelijk voor de andere profielen. Het selectieproces bestaat uit een aantal rondes. De eerste gespreksronde is een kennismaking. De tweede is praktisch, waarbij er een simulatie van een werksituatie wordt gegeven. Potentiële nieuwe medewerkers worden mee het dak op gestuurd, naar kantoor of naar een klant. Deze proeven worden gefilmd met een camera en daarna besproken. Er wordt veel waarde gehecht aan dit gedeelte van het recruitmentproces; op deze manier wordt er een uitgebreid beeld geschetst van kandidaten – niet alleen hoe ze zijn in een gesprek, maar ook hoe ze zijn in het werkveld!

Planet

Groenpand is in eerste instantie begonnen met het verkopen en installeren van zonnepanelen en groeide uit tot het totaalconcept van wat ze nu zijn. Waar ze in 2013 nog in de ontwikkelingsfase zaten, namen ze in 2015 hun eerste werknemer aan. Inmiddels staan er 22 mensen op de loonlijst, met daarnaast veel ZZP’ers.

Het centrale idee van Groenpand is dat alle gebouwen netto energiegebruikers zijn en afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Er is nog veel werk aan de winkel: zo liggen er momenteel 3 miljoen zonnepanelen in Nederland, wat er 100 tot 300 (!) miljoen kunnen worden. Groenpand werkt naar een situatie waarbij alle particuliere energieconsumenten ook energieproducenten kunnen worden, doordat het overschot aan energie wat wordt opgewekt weer peer to peer verkocht kan worden aan andere consumenten. Groenpand geeft eerst advies over de mogelijkheden, daarna voeren ze dit advies zelf uit. Dit is een groot verschil met vele andere spelers in de markt; veel bedrijven die zich bezighouden met verduurzamen van woningen beperken zich enke; tot advies of tot de uitvoering. Groenpand brengt deze twee verschillende werelden bij elkaar. Door het hele pakket aan te bieden, denken ze na over het totaalplaatje en zorgen ze dat alles op elkaar afgestemd is.

Het scala aan dienstverlening omhelst nu het verduurzamen van het dak, waarbij je kan denken aan de kwaliteit van het dak, isolatie, een groen dak, zonnepanelen en warmtepompen.Groenpand wil nog wel groeien qua dienstverlening, beginnend bij het isoleren van gebouwen.

Groenpand gelooft sterk in de transitie van fossiel naar hernieuwbare brandstoffen en van centraal naar decentrale opwekking. Waarom decentrale opwekking? Dit is waar op ingezet moet worden, als je bedenkt dat het transport van energie leidt tot een energieverlies van 60%.

Naast het verduurzamen van gebouwen houdt Groenpand zich bezig met circulaire economie: zo maken ze nieuwe producten van oude pellets in samenwerking met het Leger des Heils en wordt er kurkafval verwerkt in sedum daken. Groenpand werkt voor haar dakdienstverlening samen met de enige biologische groendakspecialist in Nederland!

Profit

Groenpand verdient haar geld door het verduurzamen van gebouwen - voornamelijk particuliere woningen. Ze ontzorgen huiseigenaren door het proces van advies tot uitvoering op zich te nemen.

Meer weten?

Meer weten over Greenjobs ? Neem dan contact op met ons info@greenjobs.nlof 020-765 1323.

Ben je enthousiast geworden en wil je weten welke vacatures er momenteel open staan bij Groenpand? Ga nu naar de website www.groenpand.nl of neem nu een kijkje bij deze vacatures: 

Installateur warmtepompen (Junior)

 

Installateur Koudetechniek/Klimaatmonteur (Sr.)

 

Installateur Zonnepanelen (Senior)

 

Installateur Zonnepanelen (Junior)

Over Greenjobs
Over ons
Contact opnemen
Krijg tips
Greenjobs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close