NLEN

Recycle Valley

Tram 7

Het is warm als ik tram 7 uitstap en verwelkomd word in de Amsterdamse vallei Nieuw-West. In een stralend zonnetje beweeg ik me in de richting van Recycle Valley waar ik heb afgesproken met Willemijn (29 jaar, Project Manager Educatie) om wat meer over deze start-up te weten te komen. Een groot logo boven de ingang zegt me dat ik op de juiste plek ben en onder het genot van een verkoelend glaasje water starten we ons gesprek.

Planet

Willemijn vertelt dat Recycle Valley de focus vooral legt op het creëren van bewustwording omtrent zwerfafval.

Maar waarom is zwerfafval eigenlijk een probleem, behalve dat het straatbeeld eronder lijdt?
“Veel van de troep die in de openbare ruimte terecht komt blijft daar niet liggen. Vaak waait het weg en belandt het in onze wateren of in de zee. Vooral met plastic is dat een probleem, omdat het verkruimelt tot micro-plastics die in ons ecosysteem terecht komen en dus ook in de Hollandse vis die je in de toekomst op je bord krijgt. De troep die we rondslingeren komt linksom of rechtsom weer terug in ons leven en dus moeten we daar wat aan doen!”

Hoe dan?
“Door op de mindset in te spelen! Bewustwording over de gevolgen van je acties is daarbij super belangrijk en het is het beste om daar al vroeg mee te beginnen. Daarom richten we ons vooral op de jeugd, want jong geleerd is oud gedaan. Met leuke en ludieke campagnes, projecten en lesprogramma’s proberen we ze enthousiast te maken om de juiste keuzes te maken en hopen hiermee een blijvend gedragspatroon te creëren, ook voor in de toekomst.”

Leuk en ludiek, wat moet ik me daarbij voorstellen?
“Sowieso is het heel leuk om met jonge kinderen te werken, die zijn eigenlijk altijd gemotiveerd om leuk met de sessies mee te doen. Als ze wat ouder worden is dat lastiger, omdat ‘zwerfafval’ niet meer bepaald een stoer of sexy onderwerp is. In dat geval moeten we er iets creatiever mee omgaan zodat het leuk wordt, denk daarbij aan een challenge met een competitie element erin of bijvoorbeeld het organiseren van een escaperoom waaruit ze kunnen ontsnappen door het oplossen van afval problemen!”

People

Op het kantoor tref ik een aantal jonge mensen aan. Willemijn vertelt dat iedereen die hier aansluit een intrinsieke motivatie heeft om via hun werk iets positiefs bij te dragen, maar dat maakt het werk niet minder dynamisch. Voor het opzetten van campagnes ben je een spin in het web van diverse stakeholders. Kunnen multitasken is daarom zeker geen overbodige luxe!

Wie zijn jullie stakeholders?
“Natuurlijk de leerlingen. Maar om projecten te laten slagen ben je continu bezig met relatiebeheer van opdrachtgevers - vaak de gemeente of lokale buurtcoöperaties - en de onderwijsinstellingen die zich inmiddels in meerdere plekken in Nederland bevinden.

Wat moet je in huis hebben om binnen de Recycle Valley cultuur te passen?
“Je moet dus flexibel zijn en makkelijk kunnen schakelen. Daarbij is het ook niet onbelangrijk om creatief te zijn, omdat we altijd op zoek moeten naar nieuwe innovatieve ideeën om onze missie verder te brengen. De Recycle Valley cultuur gaat meer richting de informele kant. Naast collega’s zijn we ook gewoon mensen die het mooi vinden om ook persoonlijk een leuke tijd met elkaar te hebben. Wie zich aansluit wordt onderdeel van de familie!

Vlak voor ik wil opstaan komt Arnout aangewandeld. De founder van Recycle Valley heeft zojuist weer een basisschool onder handen genomen en besluit om nog even aan te schuiven. Hij legt me uit hoe het bedrijf is ontstaan: “Als vuilnisman zag ik wat zwerfafval met onze omgeving deed, daarop besloten we met de gemeente Nieuw-West om met ons stadsdeel een voorbeeld te stellen van hoe het ook kan. En omdat ze vonden dat ik zo enthousiast over het probleem kon vertellen is het op deze manier gegroeid. Dat daar nu een heel bedrijf uit is ontstaan had ik van de voren ook niet zien aankomen!” voegt hij er lachend aan toe.

Profit

Is Recycle Valley een NGO?
“Nee zeker niet. We zijn een organisatie met een maatschappelijk doel, maar zonder geld kunnen we niet bestaan. Onze grootste inkomstenbron komt via de gemeente vanuit Nedvanggelden. Die wordt gevuld door de verpakkingsindustrie met als doel zwerfafval aan te pakken. Daarnaast halen we ook inkomsten uit buurtparticipatieprojecten.”

Jobs

In welk van jullie projecten komen people, planet en profit nou het mooist samen? “Bij de Beach Busters! Samen met een leuk team reizen we af naar de Nederlandse stranden om met badgasten het zwerfafval probleem aan te pakken. Dat gebeurt direct met de handige zakjes die we uitdelen en indirect doordat een breed publiek weer even bewust wordt van het feit dat ook een eigen verantwoordelijkheid hebben om zorg te dragen voor het behoud van de natuur.” Commercieel gezien horen de mensen op die manier ook onze naam, wat mooi is meegenomen. Je maakt positieve impact terwijl je lekker met je voeten in het zand staat. Ik bedoel.. wat wil je nog meer?!

Heb jij interesse om je aan te sluiten bij het team van Beach Busters? Inschrijven kan nog! Stuur je motivatie en CV naar willemijn@recyclevalley.nl

Bijdrage gemaakt door Laetitia Nossek.

Meer weten over Greenjobs ? Neem dan contact op met ons info@greenjobs.nlof 020-765 1323.

Over Greenjobs
Over ons
Contact opnemen
Krijg tips
Greenjobs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close